De omgeving

Ontdek de prachtige omgeving van Mander, Tubbergen en Ootmarsum.

Welkom in de prachtige omgeving van Mander! Hier vindt u een schat aan natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en gezellige dorpen en stadjes. Onze camping is gelegen in het hart van deze groene regio, en biedt daarmee de perfecte uitvalsbasis voor een ontspannen vakantie.

Een van de hoogtepunten van de nabije omgeving is de Mosbeek, een prachtige beek die door het glooiende landschap van Twente kronkelt. Langs de oevers van de Mosbeek kunt u genieten van spectaculaire uitzichten, en met een beetje geluk spot u het zeldzame vliegend hert!

Een bezoek aan het Springendal mag ook niet ontbreken. Dit is een schitterend natuurgebied in Vasse met talloze wandel- en fietsroutes door het coulissenlandschap.

Voor cultuurliefhebbers is Ootmarsum de perfecte plek om te bezoeken. Dit historische stadje biedt een schat aan musea, galeries en monumentale gebouwen. Of bewonder de indrukwekkende watermolen Bels in Mander, die al sinds de 17e eeuw in bedrijf is.

Een veelzijdige omgeving.

Mandercirkels

Dicht bij Mander ligt de Manderheide, waar de textielfabrikantenfamilie Jannink in de jaren 1920 twee cirkelvormige akkers liet aanleggen die bekend staan als de Mandercirkels of Cirkels van Jannink. Er werd op een experimentele gemechaniseerde wijze landbouw bedreven. In twee erbij gebouwde vakantiehuisjes konden familieleden logeren. Een daarvan deed later dienst als hangar voor het vliegtuig van Gerhard Jannink die de heide gebruikte als start- en landingsbaan. In 1999 werden de akkers door beeldend kunstenaar Paul de Kort omgevormd tot een van de grootste voorbeelden van land art in Nederland.

Brongebied van de Mosbeek

De Mosbeek wordt gevoed door kwelwater dat opborrelt uit de bodem, komend vanuit de stuwwal. Bioloog Victor Westhoff attendeerde Landschap Overijssel in 1944 op een prachtige orchideeënweide, die vervolgens werd aangekocht. 70 jaar lang werd deze weide zorgvuldig beheerd met resultaat!

Betoverende planten

Je vind hier allerlei bijzondere bloemen en planten. En dat is weer gunstig voor libellen en vlinders. Inmiddels zie je hier o.a. de beekoeverlibel en breedscheenjuffer. Plus vlindersoorten als de kleine ijsvogelvlinder, kleine vuurvlinder en, met wat geluk, de grote weerschijnvlinder.

Vliegend hert

In Mander en omgeving vindt u de natuurgebieden ‘De Streu’, het ‘Springendal’ en ‘Dal van de Mosbeek’. Ook bij uitstek het leefgebied van het vliegend hert.

Onderstaande video is ter beschikking gesteld door artica.nl

Meer weten over de geschiedenis van Mander?

Vergeet dan zeker niet om de wandelroute “Mander: bronnen en grafheuvels” van het Landschap Overijssel te ontdekken. Een prachtige wandeling door het Dal van de Mosbeek vol (pre)historie, met onder andere grafheuvels, de vindplaats van de Man van Mander, de Mander cirkels en het meest zuidelijke hunebed van Nederland. Beschermd natuurgebied met bronnen, beken en heide. 

https://landschapoverijssel.nl/routes/mander-bronnen-en-grafheuvels